sunnuntai 10. elokuuta 2014

Kannattaa reilata!

Meidän reili oli ihana.

Koto-Suomessa ollaan nyt oltu vajaat kaksi viikkoa ja haikeus reissun loppumisesta on hävinnyt, tänne on taas kotiuduttu. Tässä vähän tiivistelmää reiliasioista.

REILIN SUUNNITTELUSTA:
Älkää suunnitelko, mekään ei suunniteltu. Suunnittelemalla saa aikaan vain pettymyksiä ja harmistumista jos joku asia ei menekään niin kuin piti. PAITSI jos aiotte lentää Suomeen, päättäkää hyvissä ajoin reilin päätepiste ja varatkaa lento mahdollisimman kauan etukäteen! Niin meidän olisi kannattanut tehdä...

JUNISTA:
Junalla matkustaminen on alkukankeuden (=pari ekaa matkaa) jälkeen helppoa. Interrail Rail Planner App on ihan korvaamaton, sieltä näkee niin hyvin kaikki aikataulut sun muut junien tiedot! Me matkustimme välillä myös varauksellisilla junilla (eli siis silloin piti siis maksaa varausmaksu joka vaihteli matkasta ja maasta riippuen) ja joskus näin tekemällä säästettiin aikaa ja raidekilometrejä. Koko reili olisi varmaankin onnistunut tekemättä varauksia ollenkaan, mutta varauksellisten ja varauksettomien junien välillä on välillä huimia eroja: maksamalla pari euroa ekstraa pääsee paikasta A paikkaan B monta tuntia nopeammin. Joskus taas valittiin se hidas vaihtoehto ja säästettiin vähän rahaa.
Jotkut junat oli ihania: niissä oli wifi, siisti vessa ja mukavat tuolit. Sitten oli niitä ihan päinvastaisia, joissa joutui istumaan tiiviissä tunnelmissa ja vessan lähelle ei kannattanut mennä.

MATKASEURAN VALINNASTA:
Ei kannata lähteä reilaamaan tylsän tyypin kanssa. Kannattaa oikeasti valkata seuraksi joku sellainen, kenen kanssa tulee hyvin toimeen, sillä kun on kuukauden toisen kanssa lähes koko ajan, saattaa toisen naama alkaa ottaa päähän jossain vaiheessa. Meillä niin ei onneksi käynyt ja säästyttiin riidoilta reissun aikana. Toisaalta jos hyvää matkakamua ei tunnu löytyvän, lähde reilaamaan yksin. Silloin reilistä saa irti enemmän asioita ihan eri tavalla! Ja ikinä ei varmana tarvi olla yksin, koska hostelleissa tapaa niin paljon samassa tilanteessa olevia samanhenkisiä tyyppejä.

HOSTELLEISTA:
Ihan aina ei kannata valita sitä halvimpaa, opimme sen kantapään kautta Prahassa, kun oltiin siellä Harry Potter -paikassa. Hyviä sivustoja yöpaikan varaamiseen on esim. hostels.com, hostelworld.com ja hostelbooking.com. Kannattaa hiukan tsekkailla hostellin saamia arvosteluja ja kommentteja. Yleensä ne hostellit, jotka olivat saaneet hyvän arvosanan, olivat oikeasti hyviä. Kannattaa tarkistaa, mitkä asiat sisältyvät hintaan (aamupala, petivaatteet, säilytyslokero?)
Hengailkaa hostellien yhteisissä tiloissa, sillä siellä tapaa ihmisiä!

RAHASTA:
Meillä molemmilla matkaan kului lippuineen ja rinkkoineen kaikkineen n. 1700 euroa. Käytössä meillä oli suuntaa antava 30 euron päiväbudjetti, jota pidettiin yleisenä suuntalinjana muttei kuitenkaan menetetty yöunia sen ylittyessä. Ylityksiä tasoitti joidenkin päivien budjetin alittuminen (esimerkiksi Trieste-vierailumme, jolloin meidän ei tarvinut maksaa yöpymisistä eikä ruuista). Halvemmallakin olisimme päässeet, mutta silloin reissu ei ehkä olisi ollut enää niin nautittava.
Rahan kulumiseen vaikuttava asia on myös matka-ajankohta. Kesällä hinnat ovat korkeampia, koska on sesonkiaika. Näin ollen pitkän pennin pystyy säästämään, jos valitsee matkustusajankohdaksi vaikka syksyn tai jopa talven.

RINKAN SISÄLLÖSTÄ:
Pakkasimme molemmat mukaan yhdet pitkät housut, parit shortsit, monta paitaa (lyhythihaisia ja hihattomia), paljon alusvaatteita ja sukkia (koska ne eivät vie kovinkaan paljon tilaa), softshell-takin ja pitkähihaisen paidan. Kenkinä meillä oli Niket ja myöhemmin ostimme jostain varvastossut. Hyödyllisiä juttuja oli lusikka-haarukka, niskatyyny, lukko, vaijerilukko, pikku-lehtiö, kuulokkeet, kynät, särkylääkkeet, aurinkorasva, rakkolaastarit, savetit, matkapyyhe ja käsidesi. Pakkaamisten suhteen meillä oli siis onnistunut olo, koska ainut hyödytön asia oli makuupussi (oltiin aina hostellissa, jonka hintaan sisältyi petivaatteet) ja mun mukaan ottamat yhdet sukkahousut :D Mukaan olisi kannattanut ottaa matkapahoinvointilääkkeitä.
Pakkaamisista ei kuitenkaan kannata stressata, sillä kaikkea saa ostettua matkan varrelta.


Reilaaminen on ihan mahtava tapa nähdä Eurooppaa. Jos mietit reilille lähtöä, lähde. Jos et mieti reilille lähtöä, lähde silti. Reissusta jäi monta ihanaa muistoa ja rikastunut olo :) Ehkä me joskus vielä tehdään moinen matka!

Kiitos blogin lukijoille!



4 kommenttia:

  1. Hei! Toivottavasti huomaat tämän viestin vielä, vaikka reissustanne on jo aikaa. Löysin blogisi kun etsin reilikokemuksia ja jos odotin reiliä aiemmin innolla, niin tämän blogin jälkeen ilo ainakin tuplaantui! Olemme lähdössä poikaystäväni kanssa ensi elokuussa matkaan, ja alustavasti suunniteltu reittimme on melkein sama mikä teillä. Tuli mieleen, kun muista blogeista luin että Roomaa varten kannattaa hostelli varata jo valmiiksi, ja kun teillä kävi niin hyvä tuuri sen kanssa, niin sattuisitko yhtään muistamaan kyseisen hostellin nimeä? Vaikka reiliimme on vielä aikaa, niin keräilen muutamia vinkkejä ylös ja hostellien nimiä paikoissa, joissa ne kuulemma kannattaa etukäteen varata. Vaikka reissu tuskin täysin suunnitelmien mukaan meneekään, niin olisi joku back-up plan ja muutama vinkki takataskussa hankalampia tilanteita varten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Onpas ihanaa kuulla että joku vielä on tänne meidänkin blogiin eksynyt ja saanut siitä vielä jotain iloakin!
      Rooman yösijan nimeä ei valitettavasti millään muisteta! Nopealla selailulla en myöskään löytänyt sitä mistään ylöskirjoitettuna :( Pahoittelut siitä!!
      Ihanaa reilisuunnittelua teille, siitä tulee varmasti ihan supermahtavaa!

      Poista
  2. Moi! Mulla ja poikaystävälläni on myös suunnitelmissa lähteä reilaamaan tän vuoden kesäkuussa. Kuinka aikaisin aloitte suunnitella reissua, varaileen lentoja/hostelleja, hoitaan vakuutuksia kuntoon yms? Tuntuu että ollaan kauheen jäljessä, kun ei olla kun vasta vähän mietitty maita, missä käytäis.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Meidän reilivalmistelut eteni niin, että puoltoista viikkoa ennen reilin alkamista ostettiin reililiput ja pari päivää ennen reilin alkamista ostettiin vakuutukset netistä. Siinä samassa hommattiin rinkat ja joitain muita tarpeellisia juttuja kuten munalukot jne. Muita valmisteluja ei reilin suhteen tehty sitten ollenkaan, ei esim. varattu etukäteen muita kun meidän ekan yön hostelli Hampurista kaks päivää ennen reissun alkua. Muuten mentiin vaan aika huolettomalla meiningillä sen kummemmin mitään suunnittelematta :). Meillä ei ollut mitään reittisuunnitelmaa, vaan mentiin ihan fiiliksen perusteella. Siksi ei etukäteen varattukaan hostelleja - saatiin ihan oikeasti viipyä kaupungeissa niin kauan tai niin vähän aikaa kuin haluttiin, eikä tarvinut tähdätä tiettyyn päivään mennessä mihinkään. Oman kokemuksen mukaan te siis ette todellakaan ole yhtään jäljessä ainakaan verrattuna meihin, kun alotettiin valmistelut vasta alle kaks viikkoa ennen reilin alkua! :D
      Ainoat fiksut asiat jotka mulle tulee mieleen että näin aikaisin kannattaa tehdä, niin tarkistakaa että passi on voimassa reissun ajan ja jos aiotte lentää niin varatkaa lennot mahdollisimman ajoissa. Me ei varattu ja ne oli loppujen lopuksi niin kalliita viimehetkellä, että junailtiin takaisin Suomeen :)
      Toivottavasti teille tulee ihan huippureili!

      Poista